Hozzávalók 4 személyre
6 ek durva szemű búzadara
1,5 liter tyúkhúsleves
3 ek vaj
1 tk szójaszósz
só, bors
200 g főtt sonka
2 csomag metélőhagyma
3 tojás
Elkészités
Felolvasszuk a vajat, hozzáadjuk a darát, kevergetve aranysárgára piritjuk. Felöntjük a levessel, lassan kevergetve megfőzzük. Szójaszósszal, sóval, borsfélékkel izesitjük. Sovány sonkát apróra vágjuk. a metélőhagymát karikázzuk fel. Tojásokat verjük fel,szürön keresztül előmelegitett levesestálba öntjük. A hagyma és a sonka 3/4 részét hozzá tesszük. Merőkanállal a még forró tüzről levett levest rászedjük,összekeverjük. Mélytányérban tálaljuk ,rászojuk a sonkát és metélőhagymát.
**********************************************************
Nyári zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre
250 g zöldborsó
250 gépa
1 ek vaj
1/2 húsleves
2 ek liszt
1/2 tk só
1 csipet őrőlt szerecsendió
2 ek petrezselym
2 ek kapor
1 ek citomfű
1/2 l tej
2 Tojásságája
1,25 dl tejszin
Elkészitése
A répát megpucoljuk,megmossuk apró kockára vágjuk, borsót megmegmossuk. Felolvasszuk a vajatmegpároljuk benne a zöldségeket a húslevelét párolás után hozzá adjuk és főzzük 5 percig. Lisztet a tejjel összekevejük a leveshez adjuk 10 pecig főzzük, sóval, szerecsendióval ízesítjük, ha túl sürü vizzel higitjuk. Hozzá tesszük az apróra vágott fűszernövényeket. Felverjük a tojás ságáját a tejszinnel, belekeverjük a levesbe,már nem főzzük tovább,rögtön tálalhatjuk. piritóst is tálalhatunk mellé.
******************************************************************************************
Hozzávalók
1 nagyobb sárgadinnye
2 kis poharas natur joghurt
1 kispoharas tejföl
6 ek cukor
csipetnyi só
Elkészitése
*********************************************************************
A dinnyét kimagozzuk és a belsejét kiszedjük. Pár nagyobb csikot félreteszek diszitéshez. A többit összeturmixoljuk, hozzá tesszük a joghurtot, tejfölt és a cukrot, sóval ízesítjük. A tetejére diszitésnek rátesszük a dinnye csikokat,hidegen tálaljuk.
Hozzávalók
3 fej vöröshagyma
100 g húsos szalonna
5 dl világos sör
1 ek levespor
1 késhegynyi majoránna
1 késhegynyi köménymag
4 szlet kenyér
2 ek vaj
3 ek metélöhagyma karika
2 ek finomra vágott petrezselyem
4 ek tejfől
só,bors
Elkészitése
Hagymát felkockázzuk,szalonnátfelapritjuk,világosra, üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a hagymár és üvegesre piritjuk. hozzáöntjük a sört és kb 5 dl vizet a levespórral elkeverjük ,felforraljuk. Majoránnát, köményt finomra morzsoljuk beleszorjuk,lassu tüzön megfözzük. Kenyeret kb 1 cm kockákra vágjuk, vajban ropogósra sütjük. Tányérokba tesszük rászorjuk a füszernövényeket. a levest borsossuk,sózzuk a kenyérre szedjük, tejfölt kinálunk hozzá.
*********************************************************************